Monday, February 21, 2011

Laksa Kedah

Laksa penang dr en.Google nmpak lg cantek...



Laksa kedah dr camera phone ja huhuhu..tp rasa meletop ko hahaha...


Bestnya bila buley update psl mknan neh;-) rasa nya ptt amik course msak2 kot time study dlu,tp dpt course blajar psal batu plak hehehe...
So ni resepi laksa kedah yg slalu dibuat kat umah..kalau ada laksa ni mmg dr tghari smpai mlm mkn laksa ja..yg lain xlayan dh..mmg hantu laksa la kt kn :-)
Kalau nk tau beza laksa kedah ngn laksa penang ni mmg byk boley buat 1 lg entri story psal beza laksa ja hehehe...

Ok laksa penang biasa dlm kuah diletak nenas,time mghidang plak ada isi ikan ksar2,nenas,daun pudina,otak udang dan xletak telur.Bau blacan dlm kuah pn lg kuat.
Bebeza ngn laksa kedah kuahnya adalah isi ikan yg di mesin halus,xletak nenas cuma msuk kn asam keping ja utk rasa msm.Time mnghidang plak ada telur rebus,timun,daun selom atau ulam2 peveret spt pucuk gajus.Rasanya mmg ada beza tp i loike laksa kedah more!!!:-D

Meh kt share resepi laksa kedah my famly style,sbb kdg2 2 stiap org ada cara dia tersendiri gak bila memasak ni kn..


Laksa Kedah

Bahan2 utk kuah:
1kg ikan kembong-org kedah ckp ikan temenung
2 biji bwg besar
10 tangkai cili kering
10 biji cili padi
1 sk jintan manis
sedikit belacan
1 ikat daun kesum
2 kuntum bunga kantan
asam keping
garam/serbuk perasa.

Bahan2 utk laksa:
Laksa kering sebungkus
Timun
Daun selom
Pucuk gajus
Bawang besar
Cili padi
Limau nipis
Telur rebus

Cara2:
  • Ikan kembung direbus dgn asam keping dan garam.Bila dh msak boley disejukkan sebentar.
  • Cili kering,cili padi,bwang besar,jintan manis dan belacan boley di mesin hingga halus dan di msak perlahan2...Cili tu bgantung kpd tahap kepedasan yg kt nak ..Pastu klu xmkn belacan xletak pn xpa.Jintan manis mama yg soh letak bg ada rasa rempah skit.
  • Ikan kembong td diasingkan isi dan tulang,mesin isi ikan dan masukan dlm periuk yg tgah msak cili td.Masukan skali air rebusan ikan td.
  • Tulang ikan dimesin dan ditapis ambil airnya.Masukan dlm periuk gak.
  • Boley masukan garam,asam keping,daun kesum,bunga kantan dan masak hingga mendidih.Pandai2 la ekjas rasa msam masin yg kt nk.
  • Laksa kering td seeloknya direndam sejam hingga lembut pastu rebus hingga msak.
  • Timun,daun selom,pucuk gajus,bwg besar dan cili padi semua nya di potong halus utk di tabur atas laksa nnt.
  • Bila kuah dh siap,laksa pn dh msak boley la masukan laksa dlm mangkuk,taburkan timun dan ulam2..nk pedas tmbah cili padi,letak ttelur rebus dan tuang kuah didalam mgkuk..Dh boley mkn laksa kedah kt!! nk msam lg boley perah skit limau nipis dlm laksa 2..Dijamin sedap smpai pgsan hahahha...









No comments:

Post a Comment