Tuesday, March 8, 2011

Mengidam!!

Mengidam??ka mengada  hehehe..tiba2 trasa nk mkn laksa Johor..xpenah2 nya tringin nk mkn tiba2 termimpi2 plak hehehe..ni musti sbb dpt mkn spggan kat kenduri cukur jambul anak kwan pastu blik dok tkenang2 lg...2la tuan umaha nk tapaukn xnk segan2 hahaha..pdan muka..nk cr org jual plak cm susah ja,kat Laksa Shack ada la tp mahei bebeno rasanya..xpuas kot mkn..

Maka bermula la misi mencari resepi..godek2 intenet jumpa blog kak Jee,2pn tau dr blog tiffinbiru.blogspot kat blog Che Mat Gebu ni mmg mcm2 info msakan kt boley dpt;-) eh,crita laksa xabeh lg...dh jmpa resepi 2 apa lg..trus la salin dlm kitab resepi,nnt senang nk rujuk..tp 2 pn ada gak tnya kwan2 yg org Johor ni,mna la tau ada petua2 nk buat laksa yg sedap..smua pn ckp pnh mkn ja,renyah nk buat huhuu...maka saya ikut la resepi Kak Jee..




Ni la rupa laksa Johor saya:-)

meh kt tgk resepi nya plak..

Laksa Johor

Bahan2 kuah:
1kg ikan sardin/ikan kembung
1 cwn rempah kari
1/2 cwn cili kisar
1 cwn udang kering kisar
5 btg serai
2 inci halia
2 inci lengkuas
5 biji bwg besar
2 cwn santan pekat
1 sudu besar kerisik

Bahan2 mi laksa:

1 bngkus spaghetti 
timun
taugeh
bwg besar
daun selasih
daun kesum
limau kasturi
lobak masin
sambal

Cara2:
  • Kak Jee ckp ikan dikukus supaya senang nk asingkan isi nnt,tp saya rebus ja lepas 2 asingkan isi dan blender.Tulang ikan pn diblender untuk dptkan rasa ikan yg lebih.
  • Dalam periuk tumiskan bwg,serai,lengkuas dan halia yg telah dimesin halus hingga naik bau.
  • Masukkan rempah kari,lepas tu masukkan air sedikit.Masak rempah 5 minit.
  • Masukkan cili kisar dan masak hingga terbit minyak.
  • Masukkan isi ikan,air dr tulang ikan yg diblender td.
  • Bila dh mendidih masukkan 1 cwn udang kering kisar,kerisik dan tambah garam/perasa sesedap rasa ek.
  • Dh siap kuah laksa!
  • Untuk mi laksa plak spaghetti direbus hingga lembut,ulam2 di hiris halus.
  • Untuk sambal cili kering dicampur blacan dan masak sketika.(tp xbuat pn sambal ni sbb xnk mkn pedas nnt pedih ulu ati huhu..)
  • Nk makan masukkan spaghetti dlm mangkuk,tabur ulam2 tuang kuah:-D

Puas ati dh dpt seperiuk kuah laksa Johor yg pekat,sbb org Johor ni kdg2 diaorg mkn ngn tangan ja sbb 2 kuah kena pekat.Tp cm pelik plak laksa mkn ngn tgn heheh..mmg puas ati dr tghari smpai mlm melantak laksa ni ja..ni br betul2 hilang mengidam hehehe..apa2 pn thanks for the recepi Kak Jee ya;-)

No comments:

Post a Comment